framåtvända barnvagnar

Hur ser debatten ut om FRAMÅTVÄNDA BARNVAGNAR?

Barnvagnar har funnits ända från tidigt 1700tal men först en bit in på 1800talet tog användandet av barnvagnen fart, men var begränsat till samhällets överklass såväl i Sverige som i övriga Europa. Inte förrän en bit in på 1900talet kom barnvagnen i allmänt bruk. Behovet av barnvagn har alltid varit detsamma – att på ett bekvämt och säkert sätt kunna transportera barn vid till exempel promenader.[1]

Under 1900talet var barnvagnarna vända så att barnet såg den som körde. Idag körs de flesta barn i barnvagnar som är framåtvända.

Frågan om det är bra för barn att åka i en framåtvänd vagn är inte ny, men har aktualiserats i Sverige under våren 2011 då en underökning gjord vid Dundee University´s School of Psychology i Storbritannien har uppmärksammats i massmedia.

Denna vetenskapliga studie som gjorts av den skotska psykologiprofessorn Suzanne Zeedyk beskriver hur barn som åker i framåtvända barnvagnar utvecklas sämre än de som åker bakåt. Barnen skrattar och pratar mindre och har högre hjärtfrekvens och har svårare att somna än barn som har ögonkontakt med sina föräldrar. Undersökningen ingår i en nationell upplysningskampanj som går under benämningen ”Talk to your baby” som syftar till att få föräldrar att prata mer med sina barn från det att de är nyfödda upp till tre års ålder. Detta är den första djupgående studie inom området hur barn upplever tiden i barnvagnen.[2]

Redan år 2001 säger barnpsykologen Britta Blomberg i en intervju med anledning av de framåtvända vagnarna att barn håller på att förlora en viktig kontakt med sina föräldrar.  Föräldrar tror att de stimulerar barnen när de får titta ut ur vagnen. Men i själva verket skulle barnen behöva se sina föräldrars ansikten. De är tryggheten.[3]

Jag har följt några bloggar som skrivit om ämnet, bla på familjeliv.se. Några få mammor skriver att deras barn alltid verkat nöjda och glada och att de inte kunnat märka av någon stress. Men hos flera mammor kan man märka en oro och ett dåligt samvete över att man kört sitt barn framåtvänt. De flesta av de mammor som försvarar framåtvänd barnvagn använder sitt eget barns nyfikenhet som argument. Flera skriver att deras barn hängt ut över vagnen för att se vad som händer omkring. Barnet har varit mer intresserat av allt annat än att se föräldern och det är orsaken till att man låtit barnet sitta framåtvänd. Många mammor tycker inte de argumenten håller, för barn som sitter mot sina föräldrar behöver inte hela tiden titta på den som kör vagnen för att veta att den är där. [4]

Karin Lund som själv har en framåtvänd barnvagn skriver i sin blogg att hon tycker det är fel att skylla på barnvagnen. Det är vi, föräldrar, som måste ändra på vårt beteende och börja prata med barnen. Sluta prata i mobiltelefonen och fokusera på barnet istället. Det är inte ofta hon ser att en förälder är engagerad i barnet i vagnen under en promenad på stan, utan oftare ser hon att de pratar i mobil under tiden.[5]

Ett problem i dag, menar Gun Forslund Tuominen, är att föräldrar litar på sitt sunda förnuft alldeles för lite när det gäller barns utveckling och uppfostran. ”Föräldrar är väldigt upplysta och översköljs av en mängd information om vad som är bra och mindre bra för barnet. De tar åt sig av alla nya rön men det är lätt hänt att de glömmer bort att lita till sin egen magkänsla.”[6]

De flesta föräldrar är helt eniga om att man behöver prata mycket med sina barn. Problemet är bara det att de flesta inte gör det när barnet sitter framåtvänd. När man inte ser barnet är det automatiskt svårare att prata med och ha kontakt med sitt barn.. Det verkar som man glömmer bort barnet. En vanlig syn är att föräldrar pratar i mobiltelefon. Är det två vuxna som går med en vagn så pratar de med varandra istället och inte med barnet. Barnet blir inte inkluderat. Varken verbalt eller med ögonkontakt. Men detta är också vanligt när barnet är vänt till föräldern, även om det inte sker i lika stor utsträckning.

Cilla, är en fyrabarnsmamma i Stockholm. En av hennes vagnar är en Urban Jungle, den vagn som startade den här trenden. Hon har använt den till sitt yngsta barn. Problemet med vagnen är liggdelen som är så liten att sonen växte ur den redan efter några månader. Cilla har försökt sätta sig in vad barnet upplever när de är ute och promenerar. Så länge de promenerar i kvarteret där de bor är det både lugnt och bekant för barnet. Där är det också lättare att prata med barnet. När de kommer ut ur kvarteret så är det högre trafik och barnet får istället bilarnas strålkastare rakt i ögonen. ”Ibland möter vi en hundägare och jag ser ju inte om sonen tycker hunden är otäck och om han blir rädd.” Det hon märker tydligt är att hennes son sover sämre när han suttit i den framåtvända vagnen. ”Tänk då på alla intryck barnen får när de är mitt i stressen i stan” [7]

Det är ju just för livet i innerstaden som de framåtvända vagnarna är konstruerade, och kallas ofta för cityvagnar. Det är extra troligt att man väljer cityvagnen när man ska till stan  för att den är så smidig och ofta har en bra varukorg. Samtidigt, ur barnets perspektiv, så är det här som de snabbaste och mest växlande intrycken kommer.

- I en framåtvänd barnvagn mitt i fredagskommersen i ett varuhus är det mycket som vill ha ens uppmärksamhet. Ben som rusar mot en och viker av i sista stund. Skyltar i glada färger som flimrar förbi. Blinkande lampor. Sorl. Ljud från mobiltelefoner, musik ur högtalare och personalutrop i affären. Barnen får inte hjälp med att sålla bland all information som når dem, säger Britta Blomberg.[8]

Hugo Lagerkrantz , professor i barnmedicin vid Karolinska institutet och överläkare vid Astrid Lindgrens barnsjukhus i Stockholm, är emot både framåtvända barnvagnar och många av de babyaktiviteter som finns menar att i storstäderna lever många av dagens spädbarn ett hektiskt liv med en massa yttre intryck. Även om intrycken kanske inte är direkt skadliga för spädbarnets hjärna, stjäl de tid och energi som hellre borde ägnas åt den viktiga kontakten mellan barnet och föräldern.[9]

Psykologer och barnläkare menar att barnen överstimuleras.

Om man sätter sig in i vad ett barn upplever vars hjärna inte har utvecklats färdigt ännu och inte kan sortera intryck så kanske det blir mer förståeligt. Ett problem är att vi som vuxna väldigt ofta utgår från oss själva.

Suzanne Zeedyk säger att vi måste sluta se barnvagnen som bara ett transportmedel och ta mer hänsyn till barnets upplevelse i vagnen eftersom vi vet att barnets tidiga erfarenheter är viktiga för hjärnans utveckling. [10]

Eftersom familjen redan tillbringar många timmar isär på dagis och jobb tycker Lagerkrantz att man borde ta vara på barnvagnspromenaden som ett gyllene tillfälle till kommunikation.[11]

Många experter bekräftar att vad forskningen kommit fram till stämmer och  anser att så länge barnet har behov av en barnvagn bör det kunna åka baklänges.  Louise Hallin är barnpsykolog och hon berättar att föräldrar ofta frågar när det är lämpligt för barnet att åka framåtvänd i vagnen. Hennes svar är att det aldrig är lämpligt. Om barn vill titta framåt kan man vända på vagnen, men bara för en kort stund.[12] Hugo Lagerkrants går så lång att barnet bör sitta så att det har ögonkontakt med den som kör ända upp till 3-4 års ålder.[13]

Många mammor som själva kör bakåtvänd barnvagn är upprörda över att föräldrar kör sina barn framåt. Anna Toss, chefredaktör på föräldranätet, är en av dem. En bebis som sitter framåtvänd är helt försvarslös mot både intryck och krockar. De kan inte ens veta vem det är som kör vagnen.[14]

Trots att forskningen gjordes 2008 håller trenden i sig med framåtvända barnvagnar. Varför väljer så många föräldrar framåtvända barnvagnar?

De flesta idag vill ha en vagn som är lätt och smidig, är stabil och lätt att ta av och på bussar och som tar mindre plats i bilen när man fäller ihop den än klassiska barnvagnen, osv. Detta är vad många söker idag och i det läget tänker många inte på att de inte ser barnet när vagnen är framåtvänd. Sen spelar naturligtvis priset också en stor roll.

Anna Toss tror att föräldrar väljer framåtvänt för att det är trendriktigt. Man vill ju passa in. Man är stressade och oroliga och rädda för att barnen inte skall bli självständiga. Rent instinktivt väljer ju de flesta föräldrar att ha det nyfödda barnet mot sig, för man vill ju ha koll på barnet. En slags beskyddarinstinkt.[15]

Björn Happala, barnvagnsförsäljare på Baby proffsen berättar att många föräldrar blir förtvivlade när de inser att de inte har kontakt med barnen i vagnen. Det är vanligt att man försöker sälja den första vagnen och köper en till vagn, för man saknar kontakten med sina barn.[16]

För flera föräldrar är det som forskningen visar någon helt nytt och de är besvikna på BVC där man inte fått någon information om barnvagnarna och hur barnet bör vara vänt. Och Zeedyk vill inte klandra föräldrar, för informationen har varit bristfällig. Men nu hoppas hon att barnvagnstillverkarna tar sitt ansvar.

Gun Forslund Tuominen, barnpsykolog inom barnhälsovården i Uppsala län, tycker inte att föräldrar behöver ta studien på för stort allvar. Samtidigt medger hon att små barn behöver ögonkontakt med mamma eller pappa för att känna sig trygg och att det är viktigt att prata med sina barn. Om föräldrarna inte ser barnet så blir kommunikationen bristfällig, därför är det viktigt att man går fram ofta till barnet och tittar till det och pratar med det, säger Gun Forslund Tuominen.[17]

Lotta Lundqvist, krönikör, kör framåtvänd barnvagn och är en av de mammor som tycker barnvagnslarmet är fånigt. Hon känner inte igen sig. Först får hon dåligt samvete och funderar på om han skall lägga ut vagnen på blocket. Innan hon köpte sin vagn läste hon på ordentligt och allt hon hittade om vagnen var positivt och alla som haft en likadan verkade nöjda. Hon var själv nöjd tills hon fick reda på forskningsresultaten. Efter det har hon iakttagit sin dotter extra mycket under deras promenader och hon har sett glad och nöjd ut. Lotta brukar ofta köra vagnen med en hand och gå bredvid för att kunna prata med dottern när hon är vaken och antyder att så gör väl de flesta som har en trehjulig vagn.

Lotta refererar till Zeedyks forskning som visar att barn som sitter framåtvända har svårt att somna, men Lottas dotter somnar oftast när de varit ute en stund. ”Jag hänger en filt över suffletten så att det blir tyst och mörkt och precis som när hon låg i liggdelen sover hon betydligt längre i vagnen än hemma i spjälsängen. Ganska enkla lösningar på upphaussade problem. Jag är ingen barnforskare, men mörker och frisk luft brukar vara en bra grej när man har svårt att sova.”[18]

Roland Sennerstam är författare och barnläkare sedan många år. Han möter varje vecka ca 30 barn som är yngre än ett år och gång på gång ser han hur många föräldrars iver att göra barnen glada leder helt fel.  Den framåtvända barnvagnen är en sådan sak. Föräldrarna vill naturligtvis väl när man vill att barnet skall se och upptäcka så mycket som möjligt av promenaden. De flesta föräldrar är väl medvetna om att barn behöver bekräftelse och att föräldern hela tiden är en återkopplingspunkt för barnet. Barnet checkar av för att få bekräftelse och känna trygghet. I hemmen verkar detta vara en självklarhet.  Men när barnet sitter i barnvagnen så praktiseras inte detta längre. ”Föräldern släpper sin roll som återkopplingsstation, skriver Sennerstam. Barnet får inte hjälp att tolka vad det ser eller sortera alla de ljud som strömmar emot det. Det sensoriska inflödet av ljud- och synintryck hamnar helt osorterat i barnets växande hjärna och blir ett obegripligt brus.”[19]

Kristina Törnvall på barnexperten i Stockholm tror att många föräldrar har lite bråttom att barnen skall bli stora fort. Man kanske tror att barnen tröttnat att titta på sina föräldrar och vill se något annat. Man utgår ofta från sig själv som vuxen, för det är ju föräldrarna som styr när de vänder barnen.[20]

Lagerkrantz  uppmanar föräldrar att ta det lugnt. Han menar att barn bara behöver måttligt med stimulans och utvecklas bäst av att bara vara tillsammans med sina föräldrar.

Cilla, fyrabarnsmamman i Stockholm, tror att en av orsakerna till att vi vänder på våra barn så tidigt beror på att vi vill att de ska bli stora så fort och vi lever i ett alldeles för högt tempo där vi blivit beroende av att ha nya intryck hela tiden. Hon menar att vi är hyper stressade och att barnen dras med i den här stressen. Cilla tror inte att det är barnvagnen som är problemet utan hela tankesättet. Att vi skall hinna med så mycket och ha nya intryck hela tiden. ”Barnen får betala ett högt pris för att vi föräldrar skall ha en snabb vagn så vi hinner med allting, säger Cilla.”[21]

Men vad skall man då göra om man har ett väldigt nyfiket barn som vill sitta framåtvänd?

Har man en framåtvänd vagn så är det viktigt att man stannar och går fram till barnet med jämna mellanrum och stämmer av hur barnet mår. Och framförallt ska man inte sluta prata med sitt barn.

Susanne Christensson


[1] Ulf Hamilton, Barnvagnens historia, www.nordicacademicpress.com, 2011-05-13

[2] Anna Hellberg. www.unt.se, Att sitta framåtvänd kan överstimulera barnet

[3] Eva-Lotta Eriksson, Visst spelar det roll hur vagnen är vänd, www.aftonbladet.se, 2011-05-09

[4] Blogg, Vadtycker du om framåtvända barnvagnar, www.familjeliv.se, 2011-05-10

[5] Karin Lund, Framåtvända barnvagnar stressar barnen, www.karinlund.com, 2011-05-13

[6] Anna Hellberg, Att sitta framåtvänd kan överstimulera barnet, www.unt.se, 2011-05-13

[7] Katarina Gunnarsson, Barnvagnar, www.sverigesradio.se

[8] Eva-Lotta Eriksson, Visst spelar det roll hur vagnen är vänd, www.aftonbladet.se, 2011-05-09

[9] Hugo Lagerkrantz, Hektisk tid för barns hjärnor, http://www.svd.se 2011-05-11

[10] Anna Sandström, www.sverigesradio.se

[11] Hedvig Eriksson, ont om bakvända vagnar, www.svt.se, 2011-05-13

[12] hedvig.eriksson, int om bakvända vagnar, www.svt.se, 2011-05-13

[13] hedvig.eriksson, ont om bakvända vagnar, www.svt.se 2011- 05-11

[14] Anna Toss, säg nej till lyxvagnar, www.foraldrar.com 2011-05-10

[15] Anna Toss, säg nej till lyxvagnar, www.foraldrar.com 2011-05-10

[16] Katarina Gunnarsson, www.sverigesradio.se studio 1

[17] Anna Hellberg http://www.unt.se, Att sitta framåtvänd kan överstimulera barnet

[18] Lotta Lundqvist, www.cityskane.se

[19] Roland Sennerstam, www.unt.se

[20] Eva-Lotta Eriksson, Visst spelar det roll hur vagnen är vänd, www.aftonbladet.se, 2011-05-09

[21] Katarina Gunnarsson, www.sverigesradio.se studio 1

Om Suss

Susanne Christensson heter jag och är en kvinna mitt livet. "I mina bästa år" som det så fint heter. Jag är mamma till två härliga barn och fru till en underbar man. Under hela mitt liv har jag sjungit och sången har alltid varit ett naturligt sätt för mig att uttrycka mig, särskilt inför Gud. Mina sånger andas ofta bön. Från tidiga tonår så har jag burit på en längtan att människor ska upptäcka vem Jesus är och den kraft och glädje som finns i att lovsjunga Honom. Därav namnet Lovsångsinspiratör. Att inspirera till lovsång är att inspirera till att tala väl om, lovorda, upphöja, skryta om etc. Lovsång är något gott och positivt för jag riktar mig från mig själv och sätter fokus på någon annan. Inte det mest aktuella i vår självcentrerade tid, men något som gör väl med oss. I mitt fall så är huvudpunkten att lovsjunga den person som aldrig kan lovsjungas nog. Den ende person som verkligen är värd att få all lovsång och beundran. Hans namn är Jesus.
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>